четвъртък, 1 януари 2015 г.

ЧЕСТИТА 2015!



Отминават едни от най-светлите празници през годината – Коледа и Нова Година. Празнични дни, в които правим равносметка за отминалата година. Потапяме се в дълбоки размисли и страсти, и между суетата по подаръци и празничните трапези със сигурност си пийваме и чашка, две вино, а понякога дори и концентрат.

Странно е, че точно хората употребяват алкохол, докато животните не. И според един от героите на Ярослав Хашек в „Приключенията на храбрия войник Швейк“ употребата на алкохол е това, което различава човека от животните! Интересно заключение.

Тогава, нормална ли е употребата на алкохол от човека? Въпрос, който от дълго време търси отговор.

Оказа се, че хората консумират алкохол от има, няма 10 милиона години! Това показва генетично изследване на ензимите, отговорни за разграждането на алкохола, публикувано в престижно американско научно списание - PNAS през ноември 2014 година. В общи линии изводите са, че възможността и способността на хората да консумират алкохол се е появила основно заради климатични промени, най-вече в момента, когато нашите предци са слезли от дърветата и са започнали да живеят на земята.
Учените са направили тези изводи въз основа на сравняване на гените за усвояване на етанол при човека и при други 27 бозайника, включително човекоподобни маймуни. Основно е проследен генът за ензима ADH4 (Алкоходехидрогеназа 4).
Изводите, които се правят са, че предците на човека често са употребявали намерени, паднали на земята ферментирали плодове. Присъстващият в такива плодове етанол е практически токсичен за клетките и затова при хората постепенно е еволюирала цяла ензимна система, която не само разгражда етанола, но и го използва като източник на енергия.

И така, истината е, че ние хората сме привикнали към употреба на алкохол (етанол) още преди 10 милиона години.
Той е станал част от нашия живот, част от нашия хранителен режим!

Така че малко алкохол от време на време не само, че не е вреден, но може да бъде и полезен. Но не се увличайте! Нещата не са толкова прости.
Друго изследване показва, че не всеки човешки организъм усвоява алкохола по един и същ начин. Някои хора имат по-големи възможности от други. Като че ли тук няма нищо ново! Отдавна се знае, че някои раси не се справят лесно с алкохола. Новото е, че дори в нации (к
aто нашата например), които нямат проблем с усвояването на етанола, различни индивиди имат различни възможности и това може да бъде доказано с генетично изследване. Дали преди да посегнем към чашката да не се тестваме генетично, за да знаем колко алкохол можем да понесем безвредно и дали няма бързо да привикнем към редовната му употреба???

Дори само експериментални, тези данни могат да дадат някои насоки за правилно поведение не само по време на празници, но и през цялата година. Затова, нашият съвет е загрейте се с малка чашка през празниците. Повеселете се!
Но, не злоупотребявайте! Алкохолът в по-големи количества все още си е отрова, а и честата му употреба води до пристрастяване.

И така!
Честита Нова Година и ..... Наздраве!

Цитирана литература
Hominids adapted to metabolize ethanol long before human-directed fermentation.
Matthew A. Carrigan, doi: 10.1073/pnas.1404167111
PNAS December 1, 2014


http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_2.html доц. д-р Георги Милошев
Специалности:
Молекулярна биология и генетика, Епигенетика, Генотоксикология, Екогенотоксикология, Нутригеномика и Епигеномика, Генетика и Епигенетика на асистираната репродукция, Епигенетика на остаряването
Дългогодишен популяризатор на науката в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар