вторник, 30 септември 2014 г.

СЪДБАТА В НАШИТЕ РЪЦЕ

http://www.vienna-ivf.com/in-vitro/novini/hrani-za-plodovitost/?utm_content=buffer2ae9d&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer



„С наслада към успешната бременност“ e чудесна инициатива, стартирана от Виена Ин-Витро Център с подкрепата на Фондация "Искам бебе", Сдружение "Зачатие" и Лаборатория по Молекулярна Генетика, ИМБ - БАН. Книжката предлага палитра от разнообразни храни, съчетани с вкус, разбиране и много мисъл за здраве и живот. Тя дава добър шанс на бъдещите родители и на останалите хора да се запознаят с ползите от здравословното хранене. 

Не е случайно, че Аюрведа, древна философия за живота, казва: „Ние сме това, с което се храним.“ и това е самата истина.
Храната е проводник на различни сигнали към ДНК. Хранителните съставки, начинът, по който приготвяме храната, настроението, с което я консумираме, всичко това влияе върху работата на нашите гени, като създава сложна мрежа от взаимодействия в нашето тяло. Тези сигнали се предават на нашите поколения. 

ДНК не е нашата съдба, защото независимо, че носи наследствената информация, съществуват механизми, които определят как тази информация ще работи - механизми, които се предават на бъдещите поколения, механизми, които ние можем да контролираме.

Науката, която изследва механизмите на контрол на генома, се нарича Епигенетика (епи – над и генетика). В нея се търсят и намират отговори на въпроси като: „Защо еднояйчните близнаци боледуват от различни заболявания?“, „Защо, когато майката по време на бременността се храни непълноценно, новороденото е с малки размери и нещо по-лошо, самото дете след време дава подобно поколение?“; „Как клетките на нашия организъм, които са генетично идентични, изпълняват различни функции, формират различни тъкани и органи?“. 

За репродуктивната медицина епигенетиката е от голямо значение. Майката е проводникът на сигналите от околната среда към бебето. Мащабите на тези действия са огромни. С храната тя снабдява организма на детето с всичко, от което то се нуждае, за да работи неговият геном правилно, с цел получаване на здрав и нормален организъм.
Епигенетичната диета включва храни, които са източници на онези биологично-активни вещества, които най-ползотворно ще маркират ДНК и ще осигурят правилната работа на гените. 



http://www.chromatinepigenetics.com/p/blog-page_7.html д-р Милена Георгиева
Специалности:  
Генетика, Епигенетика, Молекулярна биология, Нутригеномика, Нутриепигеномика, Епигенетика на заболяванията и остаряването
Популяризатор на науката в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар